E-cigaretten – et alternativ til cigaretten

lk12

I dag er e-cigaretten blevet populært blandt mange mennesker. Den er nemlig et alternativ til den almindelige cigaret, som er væsentlig mere usund.
En e-cigaret er en forkortelse for elektronisk cigaret. Det kan også kaldes en dampcigaret. E-cigaretten indeholder en patron med væske, et varmelegeme og et batteri. Den producerer damp ved indånding. Den er en fantastisk god gave ide til enhver ryger, så har du en ryger i familien skal du ikke tøve med at købe den.

Love om e-cigaretten

De elektroniske cigaretter er ikke omfattet af rygeloven. Alligevel forbyder mange kommunale arbejdspladser, hospitaler, lufthavne, flyselskaber samt offentlige transportmidler brugen af e-cigaretter fordi det kan være svært at skelne imellem, om der ryges en almindelig cigaret eller en e-cigaret.

Væsken som bruges i e-cigaretter kaldes også e-væske, og det er den væske som dampes i cigaretterne. Væsken findes i mange forskellige smagsvarianter som f.eks. mentol, lakrids eller jordbær. Der findes både e-væske med og uden nikotin. I Danmark er det dog ulovligt at sælge det med nikotin, da det kan medføre alvorlige forgiftninger ved indtagelse af det. Hos Sundhedsstyrelsen i Danmark har man klassificeret e-væske med nikotin som et lægemiddel, men alligevel sælger mange forhandlere det ulovligt. I 2013 solgte 24 % af de danske forhandlere og onlinebutikker ulovligt e-væske.
Samme år blev der dog vedtaget nye regler omkring e-væske, som gik ud på at det blev lovligt at sælge e-væske med et nikotinindhold på højest 20 mg. nikotin pr. ml.

Historien om e-cigaretten

Selvom man ikke skulle tro det, har e-cigaretten eksisteret siden 1960’erne. Den blev opfundet af manden Herbert A. Gilbert, og han fik patent på den i 1963. Dog var man ikke klar over hvor sundhedsskadelig den almindelige tobakscigaret var på det tidspunkt, og derfor var der mange som røg cigaretter. Det var faktisk mere almindeligt at ryge end ikke at gøre det. Derudover var der også tilladt at ryge overalt.
E-cigaretten kom dog ikke ordentligt ud på markedet før år 2003, hvor man begyndte at opdage hvilke konsekvenser der var ved at ryge tobakscigaretter.
Kineseren Han Lik, som var storryger udviklede på de elektroniske cigaretter efter hans egen far døde af lungekræft. Han fandt altså en måde hvor man kunne få dækket sit behov for nikotin, uden at indblande tobak og de andre kemikalier, som er skadelige for kroppen. Idéen blev en succes på det kinesiske marked og hans firma, som hurtigt ændrede navn til Ruyan hvilket betyder ”ligesom rygning”. Idéen spredte sig hurtigt, og allerede omkring år 2005 var e-cigaretten på markedet i mange lande i Europa. I Europa blev den også en stor succes. Et par år efter, nemlig i år 2007 var e-cigaretten også på det amerikanske marked.
Dog begyndte debatten om e-cigaretten i år 2008, hvor man bekræftede at der ikke var lavet nok undersøgelser til at påvise om e-cigaretten var sundhedsskadelig eller ej. Derfor mente de ikke, at man kunne legalisere e-cigaretten som et medicinalprodukt. Efterfølgende begyndte flere lande som Australien, Canada og nogle stater i USA at forbyde e-cigaretter helt.

Historien om e-cigaretten startede altså med at være en succes på markedet, men det begyndte hurtigt at gå ned ad bakke igen.

Hvor kan man bruge den henne?

Der er lidt forskellige regler for hvor man må bruge den henne, især hvis man er på ophold. Hvis man kigger på Mitophold.dk – ophold på nettet og kigger på listen over de mange forskellige steder man kan tage på ophold hende, er der ikke ens regler for alle stederne. De fleste har sikkert ikke engang nogle regler liggende på deres hjemmeside, og nogle har ikke engang regler for brug af den, eller måske nogenside hørt om den før, og så er der altså ikke andet for end at ringe til det sted hvor man skal have sit ophold og så høre om man gerne må bruge den eller hvad reglerne er for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *